KROCAN S JÁTROVOU NÁDIVKOU

recept na pokrm z krůty

 /  / Recepty / Drůbež a králík / Krůta / Krocan s játrovou nádivkou

Na krocana s játrovou nádivkou potřebujete:  1 krocan, 165g másla, 200g jater (krůtí, kuřecí, vepřová), 150g vepřové plece, 40g slaniny, kousek cibule, 2 lžíce brandy, 4 lžíce smetany, 1 vejce, 2 žemle, 2 žampióny, sůl, mletý pepř, nové koření, muškátový květ.

Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na plátky pokapte smetanou a nechejte prosáknout. Po chvíli je obraťte. Opláchnutá játra a vepřovou plec dvakrát umelte, vymelte žemlemi, přidejte slaninu pokrájenou na kostičky, drobně pokrájenou a na 40g másla osmaženou cibuli, brandy, vejce, žampióny pokrájené na kostičky, sůl, koření a dobře promíchejte. Na prsou krocana uvolněte kůži, do otvoru vložte jednu část nádivky, do dutiny břišní druhou část nádivky. Konec krku přehněte a sešijte bílou nití, dutinu břišní také sešijte. Špičky křídel odsekněte, křídla zaklesněte dozadu, upevněte na ně střed tenkého motouzu, překřižte jej přes záda, zachyťte jím nohy a přitiskněte je k tělu. Konec motouzu přivažte k biskupu. Krocana vložte (hrudí nahoru) do pekáče s máslem, podlijte trochou vody a vložte do středně vyhřáté trouby. Po chvíli příkon tepla zmírněte, krocana obraťte, prsa podložte špejlemi, aby se kůže nepřichytila k pekáči. Při dopékání krocana opět obraťte. Při pečení krocana přelévejte mastnou šťávou a podlévejte horkou vodou, připečenou šťávu seškrábněte z okrajů pekáče, aby šťáva měla pěknou barvu.