VÝLOV HRADECKÉHO RYBNÍKA V TOVAČOVĚ

rybí žně na střední Moravě

 /  / Cestovatelův blog / Česko / Výlov Hradeckého rybníka v Tovačově

Napsal: Pavel Řehůřek
Zveřejněno: 20.10.2014, 19:25
Aktualizace: 14.11.2017, 20:10

K rybníkářským oblastem neodmyslitelně patří podzimní výlovy rybníků. Rybáři plní své sítě kapry a dalšími druhy ryb. Ty postupně třídí a dávají do kádí, které pak na nákladních automobilech směřují do sádek. Odtud před vánocemi putují k prodeji. Už tradičně probíhá v druhé polovině října výlov Hradeckého rybníka u Tovačova. Je to vyhlášená údálost v celém Olomouckém kraji. Kromě neopakovatelného zážitku ze sledování výlovu si vždy přijdou na své i chuťové buňky každého návštěvníka. Ve stáncích se připravují různé rybí speciality z právě vylovených ryb. Nejžádanější jsou kapří hranolky, uzení tolstolobici, pečení pstruzi a rybí polévka. Každý si může samozřejmě i rybu zakoupit. Kromě kaprů se prodává tolstolobik, armur, štika, candát, lín, sumec a pstruh. Zdejší rybáři vysadili i veslonosa amerického, dva jesetery a bílého sumce. Jsou to však ryby jen na podívanou, rybáři je následně po výlovu pustí zpět do rybníka. [rybí recepty]

Hradecký rybník leží severně od Tovačova. Napájen je Mlýnským náhonem z řeky Moravy. Tovačovské rybníky sloužily jako součást opevnění zdejšího hradu, nyní zámku. Za zakladatele je považován držitel panství a zámku Jan Tovačovský z Cimburka. Povolení získal v roce 1464. Třicetiletá válka napáchala na zdejších rybnících velké škody. V okolí Tovačova bylo v roce 1654 celkem 24 rybníků, ale jen dva byly osazeny. Rybníky obnovili rybáři až po druhé světové válce, konkrétně Hradecký v roce 1953. Měl rozlohu 154 ha, v roce 1977 ho však rozdělili hrázemi na čtyři samostatné rybníky - pravý, levý, dolní pravý a dolní levý.

Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka
Výlov Hradeckého rybníka

Před vlastním výlovem rybníka dochází ke strojení rybníka. Jedná se o přípravné práce. Především se vypouští pozvolna voda. Ryby se tak soustředí v lovišti. Den před výlovem se pokládají na dno loviště podložní sítě. Před vlastním výlovem se provádí sháňka, kdy se ryby zahánějí úderem tyčky o hladinu do loviště. Tam se následně zaplotí pomocí plotů. Rybáři provedou zvednutí podložní sítě a následně zjádření sítě. Jedná se o soustředění ryb do menšího prostoru. Současně propláchnou sítě i ryby od bahna. Následuje vlastní výlov ryb. Nejdříve se dlouhými saky, tj. pytlovitými sítěmi na trojúhelníkovém rámu, sbírají choulostivé ryby, např. štiky a candáti, a dávají se do kádí. Až pak následuje výlov kaprů. Vlastní vylovení se provádí mechanickým keserem - síť pytlovitého tvaru sloužící k přenášení a nakládání ryb. Kaserem se dopraví do koryta, kde jsou ryby tříděné podle velikostí. Ryby standardní velikosti putují přes výtah a skluz do kádí na nákladním automobilu, který je převeze na sádky.

V samotném Tovačově je toho také hodně k vidění. Město je obklopeno ze tří částí vodou a lužními lesy. Největším lákadlem je zámek s 96 m vysokou Spanilou věží, který byl založen koncem 11. století jako útočiště lovců a později sloužil jako vodní tvrz. Rod Cimburků ho nechal přestavět na renesanční zámek. Východně od Tovačova je po červené turistické značce dostupný soutok řek Bečvy a Moravy. Severozápadně vede z města naučná stezka Bitvy u Tovačova. [mapa]