KANČÍ KÝTA SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

recept na pokrm ze zvěřiny

 /  / Recepty / Zvěřina / Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Na kančí kýtu se šípkovou omáčkou potřebujete:  750g kančí kýty, 100g sádla, sůl, divoké koření, 250g kořenové zeleniny, silný hovězí vývar na podlévání. Šípková omáčka: 70g másla, 70g hladké mouky, 5 hřebíčků, šťáva a kůra z 1 citrónu, sůl, cukr, 150g šípkové zavařeniny, 170g perníku na strouhání.

Očištěné a odblaněné maso ze všech stran krátce opečte na rozpáleném sádle. Poté ho osolte, posypte divokým kořením, přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a pod pokličkou duste. Podle potřeby podlévejte vývarem a maso obracejte, aby krásně změklo. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, přidejte hřebíček, citronovou kůru a sůl. Deset minut povařte. Ochuťte cukrem a citronovou šťávou, přidejte šípkovou zavařeninu, zahustěte strouhaným perníkem. Krátce povařte. Měkké maso vyjměte, přes vlákno nakrájejte na jednotlivé porce a přelijte přecezenou šípkovou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.