LILKY S KUSKUSOVOU NÁPLNÍ

recept na zeleninový pokrm

 /  / Recepty / Zeleninové pokrmy / Lilky s kuskusovou náplní

Na lilky s kuskusovou náplní potřebujete:  200g kuskusu, 300 ml zeleninového vývaru, 2 lilky, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, 250g čerstvých hub šiitake, 250g ovčího sýra, sůl, pepř, 600g pasírovaných rajčat, 100 ml bílého vína, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mletého anýzu, 1 lžíce karí, bylinky na ozdobu.

Kuskus propláchněte a nechte chvíli okapat. Zeleninový vývar uveďte do varu, vmíchejte do něj kuskus, nechte přejít varem a přikryté 20 minut nechte bobtnat. Lilky pořádně omyjte a rozpulte. Z plodů vyberte dužinu, pokrájte ji na kostky a pokapte citrónovou šťávou. Olivový olej rozehřejte. Cibuli a česnek oloupejte, nadrobno pokrájejte a zesklovaďte na oleji. Přidejte kostky lilku a krátce osmahněte. Houby očistěte, rozkrájejte, přidejte k lilkům a krátce opečte. Rajčata spařte, oloupejte, rozpulte, zbavte zrníček a nadrobno pokrájejte. Spolu s kostkami ovčího sýra je vmíchejte do zeleniny. Přidejte kuskus, osolte a opepřete. Hmotou naplňte lilky. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Plněné lilky vložte do vymazané zapékací formy. Pasírovaná rajčata smíchejte s vínem, okořeňte kmínem, anýzem, karí a směsí přelijte lilky. Pečte asi 30 minut. Potom lilky vyjměte, rozdělte na talíře, ozdobte bylinkami a podávejte.