PAJŠL NA SMETANĚ

recept na pokrm z vepřového masa

 /  / Recepty / Vepřové maso / Pajšl na smetaně

Na pajšl na smetaně potřebujete:  1 vepřový jazyk, stejně velký kousek vepřového srdíčka, kousek vepřových jater, 1 cibule, 250g kořenové zeleniny, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, sůl, ocet, nastrouhaná citrónová kůra, špetka mletého muškátového oříšku. Na zahuštění: 350 ml kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla.

Jazyk, srdíčko a játra uvařte spolu s kořením a zeleninou. Měkké maso a zeleninu vyjměte. Jazyk dejte do studené vody a sloupněte. Maso a zeleninu nakrájejte na drobné kostičky, vývar proceďte a nechte zchladnout. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou za stálého míchání zřeďte vlažným vývarem, okořeňte muškátovým oříškem a citrónovou kůrou. Omáčku povařte asi 5 minut. Pak do ní vložte nakrájené maso a zeleninu, zalijte smetanou a přiveďte k varu. Podle chuti okyselte, osolte a krátce povařte. Podávejte s knedlíkem.