VAJEČNÁ SEDLINA

recept na vaječný pokrm

 /  / Recepty / Vaječné pokrmy / Vaječná sedlina

Na vaječnou sedlinu potřebujete:  6 vajec, 6 dl mléka, sůl, máslo na vymazání formy.

Vejce rozšlehejte s mlékem a solí. Kastrol nebo jinou vhodnou nádobu vymastěte máslem, na dno položte alobal nebo pergamenový papír také pomaštěný máslem a vlijte připravená vejce. Nádobu pokryjte pokličkou, vložte do většího kastrolu s vodou a pečte v troubě, nebo větší kastrol rovněž přiklopte poklicí a vařte na sporáku, až sedlina ztuhne. Vhodná příloha je dušený špenát, nebo jiná zelenina.

Vaječnou sedlinu můžete dochutit různými přichutěmi. K rozšlehané vaječné směsi vmíchejte:
- 50g strouhaného sýra, nebo
- 150g drobně pokrájeného uzeného masa nebo šunky, nebo
- 2 lžičky rajčatového protlaku, nebo
- 150g vařené jemné zeleniny (hrášek, květák, kedlubny) pokrájené na drobné kostičky, nebo
- Rozsekanou petrželku nebo pokrájenou pažitku