ASPIK SE ŠUNKOU

recept na pokrm studené kuchyně

 /  / Recepty / Studená kuchyně / Aspik se šunkou

Na aspik se šunkou potřebujete:  1 balíček želatiny, voda, cukr, sůl, 150g šunky (moravského uzeného), 50g mražené karotky, 50g mraženého hrášku, 50g sterilované kukuřice, bylinkový ocet.

Nejdříve si připravte aspik podle návodu na sáčku, ochuťte jej cukrem, octem a solí. Část rozpuštěného aspiku vlijte v tenké vrstvě do formy na srnčí hřbet a nechejte v chladničce téměř ztuhnout. Mraženou zeleninu - hrášek, mrkev a scezenou sterilovanou kukuřici povařte asi šest minut v osolené vodě, sceďte a nechejte vychladnout. Šunku nakrájejte na drobné kostičky (přiměřené k velikosti zeleniny), smíchejte se zeleninou a zbytkem aspiku. Připravenou směs vlijte na aspik ve formě a nechejte v chladnu opět ztuhnout. Před podáváním jej opatrně vyklopte z formy, kterou na 2 až 3 vteřiny položte do horké vody - aspik jde pak dobře vyklopit. Podávejte s křenem, bylinkovým octem a pečivem.