PAELLLA S PLODY MOŘE

recept na pokrm z mořských plodů

 /  / Recepty / Ryby a mořské plody / Paella s plody moře

Na paellu s plody moře potřebujete:  400g rýže, 250g sépie, 250g krevet, 250g mušlí, 8 slávek, 60g hrášku v konzervě, 1 červená parpika, 1 oloupané rajče, 1 zelená paprika, 6 snítek šafránu, 1 stroužek česneku, 6 lžic olivového oleje, sůl, 1/2 lžičky sladké papriky, citrón, žluté potravinářské barvivo, šťáva z 1 citrónu.

Očistěte, omyjte a nakrájejte sépie na kroužky. Očistěte slávky a otevřete je v hrnci s jedním šálkem vody, poté vodu slijte a uchovejte na později. Oloupejte krevety, odložte těla. Slupky a hlavy povařte 15 minut ve dvou šálcích vody, tekutinu opět uchovejte. Namočte mušle do hrnce se slanou vodou, aby se zbavily písku. Osmažte v hlubší pánvi na oleji zelenou papriku, česnek a rajče, vše nadrobno nakrájené. Vzniklou směs vyjměte z pánve. Osmažte sépie, přidejte osmaženou směs a rýži, zamíchejte, přidejte sladkou papriku a zalijte horkou vodou a tekutinou ze slávek a krevet. Osolte, přidejte šafrán a šťávu z jednoho citrónu. Zamíchejte, přidejte hrách, mušle a žluté barvivo. Prvních osm minut vařte na silném ohni, poté ho zmírněte, a vařte do uvaření rýže. Ke konci vaření přidejte slávky a krevety a ozdobte červenou paprikou nakrájenou na proužky. Před podáváním nechte chvíli odpočinout.