Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády

ROLÁDA S OVOCEM  

recept na dezert  

3 vejce, 115g moučkového cukru, 115g polohrubé mouky, 1 lžíce vlažné vody. Náplň: 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžička přírodního vanilkového extraktu, 75g řeckého, 125g malých na plátky nakrájených jahod, 1 rozsekaná broskev. Na ozdobu: 2 až 3 lžíce prosátého moučkového cukru, několik plátků broskve.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vymastěte pekáč na roládu 33 x 23 cm a vyložte ho papírem na pečení. Vejce a cukr smíchejte ve velké míse a elektrickým šlehačem je vyšlehejte na velmi hustý světlý krém. Polovinu mouky prosejte do rozšlehané směsi a opatrně ji vmíchejte velkou kovovou špachtlí. Prosejte zbylou mouku a přidejte ji spolu s vlažnou vodou. Směs nalijte do připraveného pekáče a opatrně jím potřásejte, aby se směs rovnoměrně rozlila i do rohů. Pečte 10 až 12 minut, dokud piškot nenabude a nezezlátne, po jemném zmáčknutí by se měl vrátit zpět. Piškot vyklopte na vrstvu pergamenového papíru, o kousek větší než pečivo. Sloupněte papír, jímž byl vyložený pekáč. Tvrdší okraje piškotu okrájejte ostrým nožem a 2,5 cm od okraje jedné z krátkých stran nařízněte vroubek. Roládu srolujte od krátké strany i s papírem a švem dolů ji položte na drátěnou mřížku, aby vychladla. Když piškot vychladne, opatrně ho rozbalte a sejměte papír. Ze smetany a vanilkového extraktu ušlehejte jemnou šlehačku a potom do ní vmíchejte jogurt. Tuto směs rozetřete na piškot, ze všech stran ponechte centimetrové okraje. Na smetanu rozdělte ovoce, piškot opatrně srolujte a švem dolů ho položte na servírovací tác. Dva centimetry široké proužky z papírových ubrousků nebo pergamenového papíru položte v pravidelných rozestupech šikmo na roládu a pocukrujte ji moučkovým cukrem. Proužky papíru opatrně sejměte, aby vznikl pruhovaný vzor. Roládu ozdobte zbylým ovocem a do podávání ji uložte do chladničky.