ROLÁDA S OVOCNOU TVAROHOVOU NÁPLNÍ

recept na roládu

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády / Roláda s ovocnou tvarohovou náplní

Na roládu s ovocnou tvarohovou náplní potřebujete:  5 vajec, 15 dkg jemného krupicového cukru, 10 dkg polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, kakao, mleté oříšky. Náplň: 1/2 pudinkového prášku, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru, 70g másla, 1 měkký tvaroh, 2 plátky želatiny, 300g měkkého ovoce (borůvky, maliny, jahody).

Bílky ušlehejte na měkký sníh. Po trochách zašlehávejte cukr a pak ještě šlehejte tak dlouho, až bude hmota opravdu hustá. Rychlost snižte na minimum a jeden po druhém zašlehávejte žloutky. Nakonec ručně šetrně vmíchejte mouku, těsto ještě trochu zakápněte olejem a stejně šetrně promíchejte. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení 20 minut při 175 stupních. Po upečení oddělte nožem plát od plechu tam, kde se s ním spekl, jemně poprašte polohrubou moukou, na to položte další, nepoužitý kus pečícího papíru a celé i se spodním papírem zvedněte z plechu. Položte horní stranou dolů na pracovní podložku a opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo. Odloupnutý papír však vzápětí položte zpátky na upečený plát a celé na podložce zarolujte do jedné poloviny šířky plátu. V této pozici nechte vychladnout. Mezitím připravte krém, kterým pak částečně naplňte vychladlý a rozrolovaný plát a zbytkem natřete povrch stočené rolády. Nechte v lednici zatuhnout a odpočinout, posléze krájejte zubatým nožem na pečivo. Základní těsto můžete ochutit kakaem a mletými oříšky. Náplň: z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink. Po uvaření přidejte cukr a máslo. Želatinu nechte nabobtnat ve vodě, vyždímejte a během několika sekund rozpusťte v mikrovlnné troubě. Měkký tvaroh rozetřete do hladka, smíchejte s vychladlou pudinkovou hmotou a s želatinou. Vezměte asi 300g měkkého ovoce a částečně ho rozmačkejte. Vmíchejte do tvarohové směsi a plňte do rolády.