Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Rolády

KAKAOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI  

recept na dezert  

Těsto: 5 vajec,160g krupicového cukru, 160g hladké mouky, 1/4 sáčku prášku do pečiva, 20g kakaa. Náplň: 200g jahod, 250 ml smetany ke šlehání, 50g moučkového cukru. Zdobení: 100g jahod, moučkový cukr na posypání.

Celá vejce šlehejte s cukrem ve vodní lázni asi 5 minut. Poté směs odstavte a vyšlehejte do husté pěny. Lehce vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem a kakaem. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 200 stupních asi 12 minut. Upečený korpus poprašte hladkou moukou a otočte na utěrku. Papír odtrhněte a korpus nechte vychladnout. Jahody očistěte. Asi 100g propasírujte a oslaďte moučkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku a smíchejte s propasírovanými jahodami. Zbylé jahody nakrájejte na kousky. Korpus potřete jahodovou šlehačkou a poklaďte částí zbylých jahod. Pomocí utěrky ho stočte a roládu nechte zatuhnout. Pak ji posypte cukrem, nakrájejte na porce a ozdobte zbylými jahodami.