LASAGNE S MLETÝM JEHNĚČÍM MASEM

recept na těstoviny

 /  / Recepty / Rizota těstoviny / Lasagne s mletým jehněčím masem

Na lasagne s mletým jehněčím masem potřebujete:  75g parmazánu, 250g mozzarelly, 500g rajčat, 1 svazek polévkové zeleniny, 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička sušené dobromysle (oregano), 1 lžíce rajčatového protlaku, 300g mletého jehněčího masa, sůl, kajenský pepř, 60g másla, 60g hladké mouky, 3/4l mléka, čerstvě mletý pepř, 250g nevařených lasagne.

Parmazán nastrouhejte. Mozzarellu nechejte okapat a nakrájejte na kostičky. Rajčata spařte vroucí vodou, sloupněte a nadrobno nakrájejte. Očistěte polévkovou zeleninu. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nakrájejte a nechejte zesklovatět na mírně rozehřátém oleji. Přidejte dobromysl, rajčatový protlak a mleté jehněčí maso. Opékejte, až se maso drolí. Přimíchejte rajčata a upravujte do zhoustnutí. Osolte, opepřete a nechejte téměř vychladnout. Na omáčku rozehřejte máslo. Zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Přilijte mléko, do hladka rozmíchejte a povařte. Vmíchejte parmazán, osolte a opepřete. Nechejte téměř vychladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů a plynovou na 3. stupeň). Dno mělké zapékací nádoby zalijte malým množstvím omáčky a střídavě klaďte vrstvu mletého masa a lasagne, každou vrstvu vždy osolte a zalijte omáčkou. Končete vrstvou lasagne, na níž rozložte mozzarellu. Zapékejte 45 minut, až povrch zezlátne.