FARFALLE S ARTYČOKY

recept na těstoviny

 /  / Recepty / Rizota těstoviny / Farfalle s artyčoky

Na farfalle s artyčoky potřebujete:  50g tučného ze šunky nebo slaniny, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 6 malých artyčoků (případně sterilovaných), 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, 250g farfalle (motýlky), 4 lžíce olivového oleje, 1/8l vývaru, čerstvě mletý pepř.

Tlusté od šunky nebo slaninu nakrájejte na kostičky. Oloupanou cibuli a česnek odděleně najemno nakrájejte. Artyčoky opláchněte, vnější listy odlomte a špičky zbývajících odstřihněte. Artyčoky svisle rozkrojte na osminky, ze srdíčka odstraňte chmýří a ihned zakapejte citrónovou šťávou. Ve vhodné nádobě přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte těstoviny a vařte "na skus" podle návodu na obalu. Mezitím rozehřejte olej. Vyškvařte tlusté od šunky nebo slaninu. Zpěňte cibuli a česnek. Přidejte artyčoky a krátce opečte. Přilijte vývar, osolte, opepřete a doměkka duste přibližně 5 minut (sterilované artyčoky nechejte okapat, překrojte a pouze je prohřejte). Těstoviny sceďte a nechejte okapat. Ihned je promíchejte s artyčoky a podávejte posypané parmazánem nebo pecorinem.