MASOVÝ VÝVAR

recept na pochutinu

 /  / Recepty / Pochutiny / Masový vývar

Na masový vývar potřebujete:  1 slepice, 500g hovězích nožiček, 1 morková kost, 500g telecích kostí, 3 litry vody, 200g mrkve, 100g cibule, 200g celeru, 1 petržel, 200g póru, 3 větvičky tymiánu, 1 bobkový list, 4 kuličky pepře.

Maso navrstvěte do velkého hrnce s mřížkou na dně. Zalijte vydatně vodou a při mírné teplotě přiveďte do varu. Seberte pěnu a doplňte trochou čerstvé vody. Potom sbírejte pěnu tak dlouho, až se vznikající jemná bílá pěna bude rozpouštět. Tím dosáhnete čirého vývaru. Očistěte zeleninu, omyjte ji a přidejte celou s kořením do vývaru. Nechejte 4 hodiny vařit při mírném varu. Maso podávané k jídlu vyjměte po hodině. Vývar přeceďte a potom filtrujte přes plátýnko, kterým necháte vývar volně protéci. Nechejte vychladnout, ale nezakrývejte. Jakmile je vývar studený, sejměte s povrchu tuk, vývar naplňte do vhodných nádob a zmrazte. Vývar se používá jako základ mnoha pokrmů.