OBVAŘANKY

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Obvařanky

Na obvařanky potřebujete:  400g hladké mouky, 10g másla, 30g cukru, 50g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 bílek, 125 ml mléka, velká špetka soli, hrubá sůl, sezam.

Ohřejte mléko a rozpusťte v něm droždí a cukr. Do velké mísy dejte mouku s velkou špetkou soli. Přidejte vejce, máslo a mléko smíchané s droždím a cukrem. Vypracujte mírně tuhé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte přibližně hodinu kynout. Těsto rozdělte na části a vyválejte z něho válečky o průměru přibližně 1 cm a dlouhé 20 cm. Zbylé těsto opět vypracujte a vyválejte další válečky. Z válečků smotejte preclíky. Nechte ještě přibližně půl hodiny stát. Potom vhoďte preclíky do osolené vařící vody a jakmile přibližně po minutě vyplavou, položte je na plech vyložený pečícím papírem. Preclíky potřete rozšlehaným bílkem, posypte hrubou solí a sezamem. Pečte v troubě předehřáté na 180 - 200 stupňů přibližně čtvrt hodiny do zezlátnutí.