JARNÍ ŠPALÍKY

recept na pečivo

 /  / Recepty / Toasty, pizzy, slané a sladké pečivo / Jarní špalíky

Na jarní špalíky potřebujete:  Na těsto: 375g hladké mouky, 1 droždí, 1 až 2 rovné kávové lžičky soli, špetku cukru, 150g bílého jogurtu, 150 až 160 ml vlažného mléka. Na jarní pomazánku: 500g měkkého tvarohu, 1 drobně nakrájená jarní cibulka (i s natí), 1 až 2 polévkové lžíce jemně nakrájených bylinek (např. petrželka, pažitka, atd.), sůl, špetku pepře, 1/4 kávové lžičky sladké mleté papriky, podle potřeby trochu mléka. Na potření: trochu mléka, sezamové semínko. Na posypání: na kostičky nakrájené 3 až 4 polévkové lžíce červené a žluté papriky.

V míse promíchejte sypké suroviny na těsto. Přidejte ostatní suroviny na těsto a vypracujte těsto, které nechte asi 15 minut na teplém místě nakynout. Ještě jednou důkladně měchačkou vypracujte až se těsto nelepí na stěnu mísy, posypte moukou, zakryjte a na teplém místě nechte nakynout až těsto značně zvětší svůj objem. Na jarní pomazánku všechny suroviny promíchejte nebo krátce vyšlehejte šlehačem. Dochuťte a odložte do chladu. Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na 4 díly a každý díl na vále prohnětejte a vytvarujte asi 20 cm velkou veku. Klaďte na pečící plech pokrytý pečícím papírem a nechte ještě asi 15 minut kynout. Každou veku podélně nastřihněte asi 1 cm hluboko, potřete mlékem popřípadě posypte sezamem. Pečte v předehřáté troubě. Upečené veky nechte vychladnout. Každou veku nakrájejte asi na 5 špalíků (konce zařízněte, aby špalíky dobře stály). Na špalíky lžící navršte pomazánku a podle chuti posypte. Uchovávejte v chladu.