ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S DROBENKOU

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Švestkový koláč s drobenkou

Na švestkový koláč s drobenkou potřebujete:  175 ml mléka, 1 balíček sušeného droždí, 250g cukru moučka, 375g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 175g másla, 7g lískových ořechů, 50g mandlí, 2 kg švestek, 1 lžíce mleté skořice, sůl.

Droždí a 10g cukru moučka zamíchejte v míse do vlažného mléka. Dejte na čtvrt hodiny do tepla, aby vznikl kvásek. Polohrubou mouku a 40g cukru smíchejte s kváskem. Přidejte špetku soli a vypracujte těsto. Musí se na něm tvořit bubliny. Mísu přikryjte utěrkou a opět dejte do tepla nakynout. Lískové ořechy umelte, mandle nakrájejte, švestky rozpulte a vypeckujte. Těsto naneste na plech vymazaný 75g másla, posypte lískovými ořechy a poklaďte švestkami. Smíchejte 100g cukru se skořicí a rozprašte ho na švestky. Z hladké mouky, zbylého cukru a zbylého másla udělejte drobenku a posypte jí koláč. Na závěr ho posypte i mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně třičtvrtě hodiny.