PERNÍKOVÁ ROLÁDA

recept na pečené vánoční cukroví

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Perníková roláda

Na perníkovpou roládu potřebujete:  1/8 l medu, 1/8 l vody, 60g cukru, 1 žloutek, 1 lžička tlučeného anýzu, 1 lžička badyánu, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 500g hladké mouky, 2 lžičky amonia. Na plech: máslo, mouka. Na potření: vejce. Na posypání: sekané mandle. Nádivka: 450g švestkových povidel, 50g nastrouhaných vlašských ořechů, 50g rozinek, 1 lžíce pomerančové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 40g bílé strouhanky, 1 vejce, 1 špetka mleté skořice, citronová kůra, plátkové mandle, tlučený hřebíček.

Med smíchejte s teplou vodou a prochladlé dejte do mísy. Potom přidejte žloutek, cukr, tlučený anýz, badyán, citronovou kůru, amonium a polovinu mouky. Vše zamíchejte a přidejte zbytek mouky tak, aby těsto bylo hodně tuhé. Dobře vypracujte a dejte do ledničky na 2 hodiny uležet. Připravte si nádivku tak, že do tuhých povidel zamíchejte namočené rozinky, nastrouhané ořechy a pomerančovou kůru. Přidejte hřebíček, skořici, citronovou šťávu, strouhanku, vejce a nádivku dobře promíchejte. Odpočinuté těsto vyválejte na obdélník, potřete jej nádivkou a posypte opraženými mandlemi. Kraj těsta přeložte přes nádivku, roládu zarolujte a dobře utahujte. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte sekanými mandlemi. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a pozvolna pečte přibližně 20 minut. Vychladlou roládu krájejte na plátky. Nechte týden rozležet.