JAHODOVÝ VÍNOVÝ DORT

recept na dort

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty / Jahodový vínový dort

Na jahodový vínový dort potřebujete:  750g jahod, 1 červená poleva, 250 ml rybízové šťávy. Těsto: 200g hladké mouky, 80g mletých lískových oříšků, 175g másla, sůl, 80g cukru, 1 žloutek, kůra z pomeranče. Krém: 4 plátky želatiny, 250 ml červeného vína, 130g cukru krystal, 3 žloutky, 250 ml smetany.

Z hladké mouky, mletých lískových oříšků, másla, špetky soli, cukru, žloutku a nastrouhané pomerančové kůry vypracujte těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a chlaďte přibližně hodinu v ledničce. Těsto vyválejte, dejte do vhodné formy a několikrát propíchněte vidličkou. Zatižte pečícím papírem a sušeným hráškem a pečte přibližně 20 minut. Papír a hrášek potom odstraňte a korpus pečte necelých deset minut. Nechte vychladnout. Připravte krém: želatinu namočte ve studené vodě. Víno, cukr a žloutky dobře smíchejte a ve vodní lázni vyšlehejte do hustého krému. Sejměte z plotny a přidejte dobře vymačkanou želatinu. Nechte vychladnout, občas promíchejte. Přidejte ušlehanou smetanu a rozetřete na korpus. Dort chlaďte hodinu. Omyjte jahody, nakrájejte je a navrstvěte na krém. Podle návodu na obalu připravte červenou polevu s rybízovou šťávou, dejte ji na jahody na dort a nechte ztuhnout.