JABLKOVÝ KOLÁČ S VLOČKAMI

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Jablkový koláč s vločkami

Na jablkový koláč s vločkami potřebujete:  Těsto: 100g pohankových vloček, 250 ml mléka, 200g másla, 300g hladké mouky, 1 kypřící prášek, 300g jemné krupice, 300g moučkového cukru, 2 kg jablek, 1 skořicový cukr, 1 vanilkový cukr. Drobenka: 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce másla, 1 vanilkový cukr. Zdobení: čokoládová poleva.

Vločky zalijte mlékem, uveďte do varu a za stálého míchání nechte mléko vsáknout. Poté dejte směs na studené místo vychladnout. Do vychladlé směsi přidejte měkké máslo, mouku s kypřícím práškem, krupici, moučkový cukr a ze všech přísad vypracujte hladké těsto. Jablka oloupejte a pokrájejte. Plech vymažte máslem a vtlačte do něj třetinu těsta. Poklaďte polovinou jablek a posypte skořicovým a vanilkovým cukrem. Dejte na ně další třetinu těsta a druhou polovinu jablek s cukrem. Hrubou mouku smíchejte s moučkovým cukrem. Rozpusťte máslo a přidejte je do moučné směsi. Přidejte vanilkový cukr. Lžící vše promíchejte tak, aby se vytvořily drobné žmolky. Koláč posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 40 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout a přelijte jej rozpuštěnou čokoládou.