Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Záviny

SLAVNOSTNÍ ŠTRÚDL  

recept na moučník  

200g lístového těsta, 4 jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce medu, 2 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce moučkového cukru.

Jablka nakrájejte a okamžitě je pokapte citronovou šťávou. Nasekané ořechy smíchejte s medem a přimíchejte jablka. Rozválený plát těsta přeneste na plech, doprostřed rozprostřete jablkovou směs a stočte do závinu. Těsto shora nakrojte rádýlkem. Závin pečte prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřete zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujte.

Viz také: Babiččin štrúdl, Jablečný štrúdl, Perníkový štrúdl, Plzeňský štrúdl, Sádlový štrúdl, Smetanový štrúdl, Štrúdl s trojí náplní, Vánoční štrúdl.