MAKOVÝ KYNUTÝ ZÁVIN

recept na závin

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Záviny / Makový kynutý závin

Na makový kynutý závin potřebujete:  25 až 30 dkg hladké mouky, 11 dkg másla, 2 dkg kvasnic, 2 vejce, mléko, 2 dkg moučkového cukru, kostka cukru, citrónová kůra, 1/4 l máku, sůl, hřebíček, skořice.

Máslo a cukr utřete s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidejte kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru. Dále přimíchejte nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlažného mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujte a nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím umelte mák, přidejte k němu vlažné mléko, utřete a přidejte ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti. Vykynuté těsto tence rozválejte na moukou posypané větší utěrce, pomažte je připraveným mákem a stočte do závinu. Dejte na připravený plech a nechte ještě čtvrt hodiny dokynout. Nahoru závin pomažte rozpuštěným máslem, posypte mandlemi a pečte asi 3/4 hodiny.