Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

LUČINOVÝ DORTÍK  

recept na zákusek  

160g cukrářských piškotů, 80g másla, 1 želatinový ztužovač zastudena, 200g lučiny, 1 vanilkový cukr, šťáva z 1/2 citronu, 125g cukru krystal, 500 ml šlehačky, 40g mandlových lupínků.

Pišoty nadrobno rozdrťte a promněte s povoleným máslem. Když se máslo s piškoty spojí, těsto natlačte pomocí prstů na dno olejem vymazané dortové formy. V jedné míse smíchejte lučinu s vanilkovým cukrem, krystalovým cukrem a šťávou z půlky citronu. Ve druhé, vyšší míse, pomocí ztužovače ušlehejte šlehačku. Nakonec vmíchejte šlehačku a hotový lučinový krém rozetřete pomocí stěrky na připravený korpus. Uhlaďte, posypte mandlovými lupínky a dejte do ledničky na několik hodin chladit.