MORAVSKÉ KOLÁČE

recept na koláč

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Koláče a koláčky / Moravské koláče

Na moravské koláče potřebujete:  Těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, sůl, 1/4 l mléka, 30g droždí, 100g másla, 80g cukru, 2 žloutky, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek na potření. Tvarohová nádivka: 300g tvarohu, 50 až 70g cukru, 50g másla, 1 až 2 vejce, vanilka, citronová kůra, sůl. Povidlová nádivka: 300g švestkových povidel, cukr, 1 lžička rumu, citronová kůra. Drobenka: 50g polohrubé mouky, 1 lžíce cukru, 30g másla.

Z části vlahého mléka, lžičky cukru a droždí připravte kvásek a nechte vykynout. V míse nahřejte mouku, přidejte sůl, citronovou kůru, vanilku, vykynutý kvásek a ohřáté mléko smíchané se žloutky s tekutým máslem. Vypracujte vláčné těsto, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teple vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujte na pomoučený vál lžící kousky, zaoblímejte, zploštěte a okraje vytáhněte. Do středu položte nádivku, spojte jako plněný knedlík a položte spojeným místem na pomaštěný plech. Nechte je vykynout, uprostřed zploštěte, okraje ponechte široké přes 1 cm a potřete žloutkem. Do středu dejte povidlovou nádivku a povrch nádivky posypeme drobenkou. Nechte vykynou a pečte dozlatova. Tvarohová nádivka: utřete máslo a cukr, pak přidejte prolisovaný tvaroh, do pěny ušlehaná vejce, vanilku a citronovou kůru, špetku soli a sníh z bílků. Povidlová nádivka: k povidlům přidejte cukr a příchuti a dobře promíchejte. Drobenka: vše smíchejte v misce a rozdrobte.