Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Vánoční cukroví pečené

OŘECHOVÉ KOSTKY  

recept na vánoční cukroví  

Těsto: 420g hladké mouky, 150g cukru krupice, 150g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička sody, 2 lžíce mléka. Ořechová směs: 80g másla, 50g cukru krupice, 2 lžíce medu, 200g vlašských ořechů posekaných nahrubo. Krém: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 60g másla, 2 lžíce moučkového cukru.

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Suroviny na těsto smíchejte na vále a vypracujte z nich tužší těsto. Rozdělte ho na poloviny a z každé vyválejte stejně velkou placku o síle asi 5 mm. První placku pečte cca 15 minut v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem. Na velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr, med a ořechy. Vše na mírném plameni míchejte, dokud se cukr nerozpustí na karamel. Ještě teplou směsí potřete druhou placku a upečte ji stejně jako první. V kastrolu rozšlehejte v mléce pudinkový prášek a za stálého míchání zahřívejte na mírném ohni, až v bodu varu začne pudink houstnout. Ještě minutu stále míchejte a potom vypněte plamen. Pudink nechte chladnout a přitom ho občas promíchejte, aby se na povrchu nevytvořil tvrdý škraloup. Do vlažného pudinku všlehejte máslo s cukrem. Krémem pomažte placku bez ořechů a přiklopte ji druhou plackou, ořechy nahoru. Vše zabalte do alobalu a přes noc odložte do lednice. Těsto krásně zvláční a půjde dobře nakrájet na kostky.