Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Vánoční cukroví pečené

VÁNOČNÍ PERNÍČKY 1  

recept na vánoční cukroví  

500g hladké mouky, 250g žitné mouky, 280g moučkového cukru, 120g rostlinného tuku, 4 až 6 lžic medu, 4 vejce, 2 1/2 kávové lžičky jedlé sody, 1/2 balíčku koření do perníku.

Z uvedených přísad vypracujte těsto a nechte je alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením nechte těsto odležet asi dvě hodiny při pokojové teplotě, pak ho rozválejte na plát silný 0,5 cm. Vykrajujte z něj oblíbené tvary, ty pak poklaďte na plech vyložený pečícím papírem, vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pak teplotu snižte na 150 stupňů. Těsně před dopečením perníčky vyjměte z trouby, potřete je rozšlehaným vejcem a ještě na chvíli vraťte do trouby. Perníčky budou krásně lesklé. Upečené je opatrně sejměte a dejte na mřížku.