KÁVOVÁ ZRNA

recept na pečené vánoční cukroví

 /  / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Pečené vánoční cukroví / Kávová zrna

Na kávová zrna potřebujete:  300g hladké mouky, 240g másla, 120g mletých vlašských ořechů, 120g cukru moučka. Kávová hmota: 250g cukru moučka, 100g másla, 1 žloutek, 60g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 50 ml čokolády na vaření, 50 ml uvařené silné kávy, džem podle chuti.

Do proseté mouky přidejte mleté ořechy, cukr, změklé máslo a vypracujte těsto, které nechte v lednici asi 30 minut odpočinout. Na kávovou hmotu dejte do mísy máslo, cukr, žloutek, ořechy, kakao, rum a zalijte trochou silné kávy. Vypracujte tužší, dobře tvarovatelnou hmotu, kterou můžete zahustit ještě ořechy nebo rozdrobenými piškoty. Na pomoučeném válu vyválejte těsto na tenkou placku a kulatou formičkou vykrajujte malá kolečka. Dejte je na plech a pečte při teplotě 180 stupňů dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a kolečka potřete džemem. Z kávové hmoty rukama vytvarujte zrna. Tupou hranou příborového nože do každého zrna vytlačte rýhu. Zrna namočte do poloviny v rozpuštěné a rozehřát čokoládě. Potom zrna položte na připravená kolečka a nechte ztuhnout.