Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

BÁDENSKÝ ŠVESTKOVÝ DORT  

recept na zákusek  

Těsto: 6 vajec, 100g cukru, špetka soli, 2 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, 100g hrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 40g strouhanky, 150g strouhaných lískových oříšků. Náplň a zdobení: 1 kg švestek, 5 lžic cukru, trocha skořice, 2 tlučené hřebíčky, 1/2 l šlehačky, 2 lžíce vanilkového cukru, 50g nalístkovaných mandlí.

Žloutky, cukr, sůl, rum a vanilkový cukr vymíchejte do pěny, přidejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Mouku promíchejte s práškem do pečiva, strouhankou a ořechy a lehce po lžících vmíchejte do těsta. Do vymazané a moukou vysypané dortové formy průměru 26 cm vlijte těsto a upečte ho v předem vyhřáté troubě. Šest švestek dejte stranou na zdobení, ostatní vypeckujte, smíchejte s cukrem, skořicí, hřebíčkem a rozvařte. Ušlehejte šlehačku, než ztuhne, přidejte vanilkový cukr. Dort rozřízněte, jednu vrstvu naplňte klevelou, druhou šlehačkou. Povrch potřete šlehačkou a ozdobte.