Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

ŽEMLOVKA S TVAROHEM A JABLKY  

recept na moučník  

250g měkkého tvarohu, 140g pískového cukru, 3 vejce, 1 až 2 lžíce rozinek, 400g jablek, 1 lžička mleté skořice, 8 žemlí, 500 ml mléka, 100g tuku Hera, moučkový cukr, vanilkový cukr.

Tvaroh rozmíchejte s poloviční dávkou cukru a jedním vejcem, připdejte propláchnuté rozinky a vše promíchejte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na tenké plátky a posypte zbytkem cukru a skořicí. Žemle pokládejte na plátky silné asi 0.5 cm, mléko a vejce rozšlehejte, plátky v něm namáčejte a nechte nasáknout. Na dno pekáče, vymazaného částí tuku, rozprostřete plátky žemlí, pokryjte je tvarohem, nakrájenými jablky a opět plátky žemlí. Připravenou žemlovku polijte rozehřátým tukem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut. Horkou žemlovku posypte moučkovým a vanilkovým cukrem.