Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

ČOKOLÁDO-MERUŇKOVÉ MUFFINY  

recept na moučník  

Na těsto: 240 až 250g odkapaných, půlených meruněk (i čerstvé), 4 půlky meruněk ponechte na ozdobu, 60 ml oleje, 250 ml podmáslí, 2 vejce, 1 kávová lžička rumového aroma, 100g na kousky nasekané oříškové čokolády, 150g cukru, 1 vanilínový cukr, 280g hladké mouky, špetka soli, 25g kakaa, 2 zarovnané kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, na špičku nože jedlé sody. Na polití: 100g oříškové čokolády, 1 kávová lžička oleje.

Meruňky nakrájejte na kostky a ponechte stranou. Dvě meruňky ponechte na ozdobu. Do mísy nalijte olej a podmáslí, přidejte vejce, aroma a nasekanou čokoládu. Cukr, vanilínový cukr, mouku, sůl, kakao, kypřící prášek a sodu promíchejte. Směs vmíchejte do připraveného podmáslí a krátce zapracujte meruňkové kousky. Formu na muffiny vymažte a vysypte. Těsto polévkovou lžící stejnoměrně rozdělte do formy. Pečte v předehřáté troubě. Po upečení nechejte asi 10 minut ve formě zchladnout a pomocí kulatého nože vyjměte. Nechejte zcela vychladnout. Na ozdobení rozpusťte na kousky nalámanou čokoládu spolu s olejem ve vodní lázni a lžičkou muffiny nazdobte. Půlky meruněk nakrájejte na plátky a ozdobte. Po ztuhnutí polevy servírujte.