Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

HELENIN DORT S HRUŠKAMI  

recept na zákusek  

Na těsto: 225g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 kávové lžičky mleté skořice, 1 vejce, 125g másla nebo margarínu, 350-400g kompotovaných, odkapaných hrušek (nebo oloupaných, měkkých, čerstvých). Na náplň: 500g měkkého tvarohu, trochu nastrouhané citrónové kůry z omytého citrónu, 1 pudink s vanilkovou příchutí, 2 až 3 polévkové lžíce cukru, 3 vejce. Na polevu: 1 poleva tmavá, 50g másla.

V míse ručně prohnětejte suroviny na těsto a vyklopte na pomoučený vál. Vypracujte těsto. Ze 2/3 těsta vyválejte kulatý plát a vyložte jím vymazané dno formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválejte váleček, který přiložte na plát těsta. Vytvarujte asi 3 až 4 cm vysoký okraj. Suroviny na náplň dobře promíchejte nebo krátce vyšlehejte šlehačem. Stejnoměrně nalijte na těsto a poklaďte hruškami. Pečte v předehřáté troubě. Po upečení nechejte zcela vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte vyjmutou polevu z obalu a máslo. Za občasného míchání rozpusťte. Polevu rozlijte na studený dort a opatrně rozetřete. Odložte asi na 3 hodiny do chladu. Pomocí nože odstraňte okraj formy a nejlépe zubatým nožem nakrájejte porce.