Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

DORT S JABLKY A TVAROHEM  

recept na zákusek  

Na těsto: 200g hladké mouky, na špičku nože kypřícího prášku do pečiva, 80g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, špetka soli, 1 vejce, 120g měkkého másla nebo margarínu. Na posypání těsta: 2 až 3 oloupaná, na hrubém struhadle nastrouhaná jablka, 1/2 skořicového cukru. Na náplň a obložení: 750g měkkého tvarohu, 40g solamylu, 120g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, trochu nastrouhané citrónové kůry z omytého citrónu, 3 žloutky, 3 bílky, 4 až 5 menších jablek, 1/2 skořicového cukru.

Suroviny na těsto v míse ručně prohnětejte a vyklopte na pomoučený vál. Těsto vypracujte a odložte asi na 15 minut do chladu. 2/3 těsta vyválejte na plát a vyložte jím vymazané dno dortové formy o průměru 26 cm. Ze zbytku těsta vyválejte váleček a vytvořte z něho okraj dortu asi 2 cm pod okraj formy. Těsto posypte nastrouhanými jablky a skořicovým cukrem. Suroviny na náplň kromě bílků, jablek a skořicového cukru promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a lehce vmíchejte do připravovaného tvarohu. Náplň nalijte na těsto a uhlaďte. Oloupaná jablka nakrájejte na osminky a rozložte na dort. Posypte zbylým skořicovým cukrem. Dort vložte do předehřáté trouby a pečte. Upečený dort nechte ve vypnuté troubě zchladnout. Vyjměte a nechte zcela vychladnout. Pomocí nože odstraňte okraj formy a servírujte. Uchovejte v chladu.