Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

TVAROHOVÝ DORT S JAHODAMI  

recept na zákusek  

Na těsto: 200g hladké mouky, 1/2 rovné kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 50g moučkového cukru, 1 vejce, 100g změklého másla nebo margarínu. Na náplň: 500g měkkého tvarohu, 130g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 4 žloutky, 2 kávové lžičky citrónového aroma, 50g na mírném ohni rozpuštěného másla, 4 bílky. Na želé: 500g čerstvých očištěných a na plátky pokrájených jahod, 250 ml ovocné šťávy (popř. bílého vína), můžete použít i vodu, 2 až 3 polévkové lžičky cukru, 1 dortové želé červené, trochu nasekaných mátových lístků.

Suroviny na těsto v míse ručně prohnětejte. Vyklopte na pomoučený vál a vypracujte těsto. Ze 2/3 těsta vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy o průměru 26 cm. Ze zbylého těsta vyválejte váleček a vytvořte z něj okraj dortu asi 3 až 4 cm vysoký. Suroviny na náplň kromě bílků důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a lehce vmíchejte do připraveného tvarohu. Náplň stejnoměrně rozlijte na těsto a pečte v předehřáté troubě. Upečený dort nechejte zcela vychladnout. Připravené jahody poklaďte na tvaroh tak, abyste neměli žádné volné místo, aby neproteklo želé. Dort odložte do chladu. Dort posypte nasekanou mátou a připravte želé dle návodu na obalu a opatrně jahody zalijte. Odložte asi na 3 až 4 hodiny do chladu, opatrně odstraňte okraj formy a servírujte.