Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky

LÍVANEČKY S RICOTTOU  

recept na moučník  

125g rybízového želé, 1 lžíce medu, 170g kompotovaných brusinek, 3 vejce, 250g ricotty, 50g moučkového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice, 120g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, špetka soli, 2 lžíce másla.

Nejprve si připravte brusinkovou omáčku. Rozehřejte rybízové želé a med, přidejte zavařené brusinky a vše zvolna za stálého míchání 8 až 10 minut duste na mírném ohni. Poté omáčku odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. V míse dohladka rozmíchejte vejce, 205g ricotty, mletou skořici, vanilkový cukr a prosátý moučkový cukr. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a solí. Směs přidejte k ochucené ricottě. Ze všech přísad vypracujte hladké těsto. Z těsta usmažte 16 až 18 lívanečků. Vždy naberte jednu vrchovatou lžíci (nebo malou naběračku) těsta, vlijte na pánev a osmažte po obou stranách dozlatova. Malé lívanečky vložte na předehřáté talíře, podlijte brusinkovou omáčkou, vše pocukrujte a podávejte.

Viz také: Lívance 1, Lívance 2, Lívance s jablky, Lívanečky s borůvkovým žahourem, Tvarohové lívanečky s borůvkami.