Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky

PALAČINKY S HRUŠKAMI  

recept na moučník  

Na palačinky: 400 ml mléka, 4 vejce, několik kapek oleje, 2 lžičky strouhané citrónové kůry, 2 lžíce tuku, 200g hladké mouky. Na náplň: 4 žloutky, 130g cukru, 20g solamylu, 250 ml mléka, skořice, 1 lžička strouhané citrónové kůry, 3 hrušky, 2 lžíce citrónové šťávy.

Na palačinkové těsto ušlehejte mléko, vejce, olej a citrónovou kůru. Navrch prosijte hladkou mouku, promíchejte a nechejte přibližně 10 minut odpočinout. Na náplň ušlehejte do pěny žloutky se 70g cukru, přitom pozvolna přisypávejte solamyl. Mléko uveďte do varu a pomalu do něj přidávejte vaječnou směs. V horké vodní lázni vše umíchejte do hustého krému. Ochuťte skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Hrušky omyjte, rozčtvrťte a jádřince vyřízněte. Čtvrtky dále nakrájejte na tenké plátky a pokapte citrónovou šťávou. V pánvi zahřívejte 60g cukru, nemíchejte. Jakmile začne cukr hnědnout, vložte do něj hrušky a na mírném ohni duste přibližně 5 minut. V pánvi rozehřejte dvě lžíce rostlinného tuku a postupně na něm usmažte osm palačinek. Každou potřete trochou vaječného krému, obložte částí dušených hrušek a přeložte. Místo mléka můžete použít smetanu pro dosažení jemnější chutě. Místo hrušek můžete použít jablka nebo broskve.