Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky

MANDLOVÉ PALAČINKY  

recept na moučník  

Na těsto: 3 vejce, 50g cukru, špetka soli, 150g hladké mouky, 300 ml mléka, 50g posekaných mandlí, 2 až 3 lžíce oleje. Na kompot: 1 sklenice odpeckovaných višní (380g), 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce cukru, 1 lžíce solamylu. Navíc: 200 ml smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžíce posekaných pistácií.

Žloutky smíchejte s cukrem, solí, hladkou moukou, mlékem a mandlemi. Bílky ušlehejte dotuha a sníh vmíchejte do žloutkové hmoty. Na rozehřátém oleji postupně usmažte 12 malých palačinek, naklaďte je na mřížku a nechte vychladnout. Na kompot nechte v sítu okapat višně, zachycujte přitom šťávu. Potom smíchejte 125 ml višňové šťávy se skořicí, cukrem a škrobem a uveďte do varu. Přidejte višně a 3 minuty na mírném ohni povařte. Trochu višní si odložte na ozdobu. Na 4 talíře uložte po jedné palačince, dejte na ně trochu kompotu a přikryjte dalšími palačinkami. Ty opět potřete trochou kompotu a přikryjte zbylými palačinkami. Smetanu s vanilkovým cukrem ušlehejte dotuha. Každou palačinkovou skládanku ozdobte kopečkem šlehačky, zbylým kompotem a mátou a posypte pistáciemi, případně na plátky nastrouhanými mandlemi.