Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Beleše, koblihy, lívance, palačinky, vdolky

TVAROHOVÉ LÍVANEČKY  

recept na moučník  

250g borůvek, 1 citrón, 3 žloutky, 2 balíčky vanilky, špetka soli, 250g netučného tvarohu, 100g krupice, 3 bílky, 50g másla, 400 ml vanilkové zmrzliny, 4 snítky meduňky, 1 lžíce moučkového cukru.

Borůvky přeberte, operte, nechejte okapat a dejte do mísy. Přisypte 50g cukru. Citrón omyjte horkou vodou a polovinu kůry najemno nastrouhejte. Ze zbytku vytvořte nožem nebo speciální škrabkou dlouhé tenké proužky. Šťávu vylisujte, přidejte k borůvkám a promíchejte. Na lívanečky dejte do mísy žloutky, vanilkový cukr, sůl, zbývající cukr, tvaroh, krupici a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové hmoty. V pánvi postupně rozehřejte máslo a dozlatova na něm osmažte osm tvarohových lívanečků. Uchovávejte je horké. Vanilkovou zmrzlinu dejte do mísy a míchejte, dokud není mírně tekutá. Meduňku operte, vodou setřepte a lístky opatrně otrhejte. Tvarohové lívance podávejte s borůvkami a vanilkovou omáčkou. Ozdobte je meduňkou a nudličkami citrónové kůry.

Viz také: Lívance 1, Lívance 2, Lívance s jablky, Lívanečky s borůvkovým žahourem, Lívanečky s ricottou.