Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

OŘECHOVÝ DORT S VELIKONOČNÍMI ZAJÍČKY  

recept na zákusek  

Těsto: 90g hladké mouky, 40g Gustinu (kukuřičný škrob), 1 zarovnaná kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 100g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 2-3 polévkové lžíce horké vody. Náplň: 600 ml smetany ke šlehání, 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 2 smeta-fixy, 150g mletých ořechů (asi 3 polévkové lžíce ponechte na posypání boku dortu). Na posypání: trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí.

Mouku promíchejte s gustinem a kypřícím práškem do pečiva. Do pěny našlehejte šlehačem vejce, moučkový cukr, vanilínový cukr a vodu. Do našlehané pěny krátce zapracujte připravenou mouku. Hladké těsto nalijte do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jste vyložili pečícím papírem. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě. Upečený korpus nechejte vychladnout, stáhněte pečící papír a korpus jednou prořízněte. Suroviny na náplň kromě oříšků ušlehejte šlehačem dotuha. Do šlehačky lehce vmíchejte oříšky a 3/4 náplně natřete na spodní korpus. Lehce přiložte druhý díl. Boky dortu potřete zbylou náplní a posypte oříšky. Z papíru vyrobte šablony zajíčků, přiložte na dort a sítkem posypte cukrem. Opatrně odstraňte šablony. Dort uchovávejte v chladu.