Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

MALINOVÉ MEDOVNÍKY  

recept na moučník  

200g změklého másla, 120g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžička prášku do perníku, 1 vejce, 250g hladké mouky, 180g mandlí, 20g kakaa, 2 lžíce rumu nebo pomerančové šťávy, 250g malinového džemu.

Utřete máslo, moučkový cukr, špetku soli a prášek do perníku. K máslové směsi postupně přidejte vejce, mouku a kakao, mleté mandle, lžíci rumu (nebo pomerančové šťávy) a vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a minimálně na dvě hodiny zabalte do chladu. Těsto rozdělte na víc částí a na jemně pomoučené desce rozválejte plát tenký asi 3 mm. Formičkami na pečení z něj vykrajujte hvězdičky (nebo libovolné tvary), které položte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do předehřáté trouby a pečte, dokud kousky nebudou světle hnědé. Doba pečení je asi 10 minut při 180 stupních. Upečené medovníky nechte vychladnout. Na mírném ohni povařte asi 2 minuty malinový džem s 1 lžící rumu. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Medovníky pak spojte malinovým džemem, povrch libovolně ozdobte (cukrovou polevou, barevným cukrovým sypáním nebo čokoládovou rýží). Medovníky odložte asi na 2 týdny do krabice, aby změkly a zvláčněly. Cukrová poleva: 3 lžíce ovocné šťávy nebo sirupu nebo alkoholu smíchejte s 200g moučkového cukru. Pokud chcete mít polevu hustší, použijte jen 2 lžíce tekutiny. Použijete-li 4 lžíce tekutiny, získáte jemnou a průsvitnou polevu.