Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

SVÁTEČNÍ ŠTOLA S FÍKOVOU NÁPLNÍ  

recept na moučník  

Těsto: 200g másla, 100g cukru moučka, 4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry, špetka soli, 2 vejce, 500g hladké mouky, 3 lžičky kypřícího prášku, 250g odtučněného tvarohu, 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy, 100g sekaných mandlí, 100g marcipánové hmoty, 25g sekaných pistácií. Náplň: 375g sušených fíků, 180 ml červeného vína, 70g cukru moučka. Navrch: moučkový cukr na posypání, 50g másla na potření.

Na pánvi (bez tuku) opražte nasekané mandle. Marcipán nakrájejte na malé kostky. Máslo, cukr, pomerančovou kůru a špetku soli třete do pěny. Postupně přidejte vejce, mouku, kypřící prášek, tvaroh a pomerančovou šťávu. Nakonec přisypte opražené mandle, marcipán a pistácie. Vytvořte polotuhé těsto. Těsto na pomoučeném válu rozválejte do tvaru obdélníku. Fíky nakrájejte na menší kousky, přidejte cukr a spolu s červeným vínem převařte. Potom vařte při střední teplotě ještě 5 až 7 minut bez pokličky, až se víno skoro vyvaří. Občas zamíchejte. Uvařenou směs rozmačkejte, dejte do misky, nechte vychladit a potom natřete na rozválené těsto. Těsto opatrně zaviňte, na obou koncích dobře uzavřete, aby náplň nevytekla. Štolu vložte do vymaštěné formy (tak aby okraj těsta byl navrchu). Potom ji přiklopte na plech pokrytý pečícím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a pečte přikryté formou ve střední části trouby asi 1 hodinu při teplotě 200 stupňů. Asi 10 minut před dopečením formu sejměte, aby se mohla propéct kůrčička. Po dopečení potřete horkou štolu rozpuštěným máslem. Nechte vychladnout a posypte cukrem