Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

ŠVÉDSKÝ ČOKOLÁDOVÝ DORT  

recept na zákusek  

Na těsto: 60g hořké čokolády, 50g měkkého másla, 125g cukru, 4 vejce, 100g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 60g mletých mandlí, 1 lžíce kakaa. Náplň: 3 plátky želatiny, 240g jemné čokolády, 1 lžíce instanční kávy, 2 lžíce moučkového cukru, 375 ml šlehačky, 60g čokolády na posypání.

Máslo utřete s cukrem, přimíchejte vejce a mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandlemi, kakaem a hořkou čokoládou nastrouhanou najemno. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte při 175 stupních. Namočte želatinu. Jemnou čokoládu nastrouhanou nahrubo rozpusťte spolu s instanční kávou a moučkovým cukrem ve šlehačce, kterou zahřívejte v hrnci, nechte ji krátce přejít varem a stáhněte z plotýnky. Potom přimíchejte vymačkanou želatinu a směs nechte vychladnout. Studenou čokoládovou šlehačku ušlehejte. Korpus rozřízněte na 3 pláty, spodní plát potřete jednou třetinou šlehačkového krému, přiložte druhý plát, potřete další třetinou krému a přiložte třetí plát. Zbylým krémem potřete celý dort, ozdobte čokoládou a nechte vychladit.