Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

VÁNOČNÍ VANILKOVÉ KOSTKY  

recept na moučník  

Na těsto: 4 žloutky, 60g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 4 bílky, 60g moučkového cukru, 1 puding s vanilkovou příchutí, 80g hladké mouky. Na náplň: 250ml mléka, 1 puding s vanilkovou příchutí, 100g moučkového cukru, 4 plátky želatiny v plátcích, 3 polévkové lžíce rumu, 250ml smetany ke šlehání. Na ozdobu: 1 Poleva tmavá Dr.Oetker.

Žloutky, cukr (60g) a vanilínový cukr ušlehejte šlehačem do pěny. Z bílků a cukru (60g) ušlehejte pevný sníh a krátce zapracujte do pěny. Pudingový prášek a mouku prosejte krátce zapracujte. Hladké těsto stejnoměrně rozšlehejte na plech 30x40 cm (dno vyložte pečícím papírem). Pečte v předehřáté troubě. Plát ihned po upečení vyklopte na pečící papír posypaný moučkovým cukrem. Připečený papír opatrně stáhněte a plát rozřízněte na tři menší obdélníky. Na přípravu náplně uvařte z mléka, pudingového prášku a cukru kaši, kterou za častého promíchání nechejte vychladnout. Želatinu namočte podle návodu, mírně vymačkejte, přilijte rum a při mírné teplotě nechejte rozpustit. Šlehačem ušlehejte smetanu a po částech zašlehejte do náplně. 2-3 polévkové lžíce náplně vmíchejte do rozpuštěné želatiny a vmíchejte zpět k pudingu. Odložte do lednice a občas promíchejte. Jakmile začne náplň tuhnout, střídavě pláty natřete - potřete i boky a horní stranu. Pomocí vidličky nebo cukrářské stěrky vytvořte ozdobu a odložte asi na 4-5 hodin do chladu. Na přípravu hvězdiček připravte polevu podle návodu na obalu a ve slabé vrstvě rozetřete na pečící papír. Po ztuhnutí vypichujte z polevy hvězdičky. Moučník nakrájejte na kostičky a ozdobte. Uchovávejte v chladu.