Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

RAFINOVANÝ OŘÍŠKOVÝ VĚNEC  

recept na moučník  

Na těsto: 4 vejce, 100g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 2 polévkové lžíce rumu, 60ml oleje, 160g hladké mouky, 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 50g nadrobno nasekaných lískových oříšků. Na pokapání: trochu krémového likéru. Na náplň: 1 krémová náplň čokoládová Dr.Oetker, 200ml studeného mléka, 125g změklého másla, 2 polévkové lžíce moučkového cukru. Na potření: 2-3 polévkové lžíce horké, řídké marmelády. Na posypání a ozdobení: trochu strouhané čokolády, trochu práškového cukru s vanilkovou příchutí, několik lískových oříšků.

Vejce, moučkový cukr, vanilínový cukr a rum ušlehejte šlehačem do pěny. Za stálého šlehání zapracujte olej. Mouku smíchejte s kypřícím práškem a oříšky a krátce šlehačem zašlehejte do našlehané hmoty. Hladké těsto stejnoměrně vylijte do vymazané a vysypané formy na věnec o průměru 26 cm. Vložte do předehřáté trouby. Upečený věnec nechejte asi 10 minut ve formě zchladnout a vyklopte ho na podnos. Nechejte zcela vychladnout, podélně rozkrojte a pokapejte likérem. Náplň připravte podle návodu na obalu a rozetřete na spodní díl věnce. Lehce zakryjte druhým dílem a věnec potřete marmeládou. Posypte čokoládou a ozdobte oříšky. Podle chuti pocukrujte. Do doby servírování uložte asi na 3 hodiny do chladu.