Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

OVOCNÝ DORT 1  

recept na zákusek  

Na těsto: 80g měkkého másla nebo margarínu, 100g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 3 vejce, 300g hladké mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, trochu strouhané citrónové kůry z omytého citrónu, špetka soli, 100ml mléka. Na ovocnou náplň: 200ml vody, 100g cukru, 1 Dort-želé červené Dr.Oetker. 300-350g malin nebo měkkých, malých jahod. Na smetanovou náplň: 3 plátky želatiny v plátcích, 250-300ml smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce moučkového cukru, 1 polévková lžíce rumu. Na oblohu: 400-500g rebarbory nakrájené asi na 2 cm kousky, 250ml vody, 6-8 polévkových lžic cukru, 1 Dort želé červené Dr.Oetker.

Máslo, moučkový a vanilínový cukr vyšlehejte šlehačem do pěny. Po jednom do pěny zatírejte vejce (každé asi 30 vteřin). Mouku, kypřící prášek, citrónovou kůru a sůl promíchejte a střídavě s mlékem zapracujte do našlehané pěny. Tuhé těsto stěrkou vyklopte do dortové formy o průměru 26 cm, jejíž dno jste vyložili pečícím papírem. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě. Po upečení stáhněte pečící papír a korpus nechejte zcela vychladnout. Vychladlý korpus 1x podélně prořízněte. Spodní plát opět vložte do očištěné sestrojené dortové formy položené na podnos s okrajem. Na ovocnou náplň připravte želé podle návodu na obalu, ale cukr přidejte tak, jak je uvedeno v receptu. Do horké náplně nasypte maliny nebo jahody, promíchejte, a jakmile začne náplň tuhnout, ovoce vyberte a naklaďte na korpus. Stejnoměrně nalijte želé. Odložte na 1 hodinu do lednice. Na smetanovou náplň namočte želatinu a šlehačem ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem. Želatinu lehce vymačkejte, přidejte rum a rozpusťte. Do rozpuštěné želatiny vmíchejte asi 2 polévkové lžíce šlehačky a lehce rozmíchejte s ostatní šlehačkou. Náplň natřete na ovoce a zakryjte druhým plátem (řeznou stranou nahoru). Rebarboru promíchejte s vodou, cukrem a dort-želé a nechejte krátce vzpěnit (2 až 3 minuty povařte). Rebarborové dílky rozdělte na dort a opatrně zalijte zbývajícím želé. Nechejte nejlépe přes noc v lednici uležet, aby se chutě prolnuly.