Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

DORT VITALIS  

recept na zákusek  

Těsto: 200g hladké mouky, 40g solamylu, 1 kypřící prášek do pečiva, 4-6 polévkových lžic čokoládových křupavých mysli Vitalis, 5 vajec, 150g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 150 ml oleje, 150 ml mléka. Náplň: 1 želatina v plátcích, 500-600g bílého jogurtu, 50g moučkového cukru, trochu nastrouhané kůry z omytého citronu, 150g čokoládových křupavých mysli Vitalis. Na potření a ozdobení: 1 šlehačka v prášku, 150 ml studeného mléka, trochu čokoládových křupavých mysli Vitalis.

V míse důkladně promíchejte mouku, solamyl, kypřící prášek a mysli a odložte k dalšímu zpracování. Vejce, moučkový cukr a vanilínový cukr vyšlehejte šlehačem do pěny. Olej a mléko odměřte do jedné nádoby a ve dvou fázích střídavě s mysli (na 1. stupni šlehače) krátce zapracujte do našlehané pěny. Těsto vylijte do dortové formy, jejíž dno jste vyložili pečícím papírem. Uhlaďte a pečte v předehřáté troubě. Po upečení nechejte korpus vychladnout a poté stáhněte pečící papír. Korpus jednou prořízněte a jeden díl vložte do očištěné dortové formy. Na přípravu náplně namočte želatinu podle návodu na obalu. Jogurt promíchejte s moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a müsli. Do rozpuštěné želatiny vmíchejte asi 2-3 polévkové lžíce jogurtové náplně a vmíchejte metlou zpět. Náplň nalijte na plát a stejnoměrně rozetřete. Lehce zakryjte druhým plátem a odložte asi na 3 hodiny do lednice. Odstraňte okraj formy, šlehačku připravte podle návodu na obalu a dort potřete. Ozdobte müsli. Dort uchovávejte v chladu. Korpus lze připravit předem.