Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

PODZIMNÍ DORT S OŘECHY  

recept na zákusek  

Těsto: 350g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 3-4 polévkové lžíce kakaa, trochu nastrouhané kůry z omytého citrónu, 3-4 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů, 250 ml mléka, 2 polévkové lžíce rumu, 140g měkkého másla nebo margarínu, 220g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 4 žloutky, 4 bílky. Náplň: 1 krémová čokoládová náplň, 200 ml mléka, 125g měkkého másla, 2-3 polévkové lžíce moučkového cukru. Na ozdobení: 1 tmavá poleva, 1 světlá poleva.

V jedné míse důkladně promíchejte mouku, kypřící prášek, kakao, citrónovou kůru a ořechy. Mléko a rum nalijte do druhé nádoby. Máslo nebo margarín, moučkový cukr a vanilínový cukr našlehejte šlehačem do pěny. Do našlehané pěny po jednom zatírejte žloutky - každý alespoň 30 vteřin. Na 1. stupni šlehače střídavě ve dvou fázích zapracujte do pěny připravenou sypkou směs a mléko s rumem. Z bílků ušlehejte šlehačem sníh a krátce na 1. stupni šlehače zapracujte. Hladké těsto vylijte do dortové formy, jejíž dno jste vyložili pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby péct. Po upečení stáhněte pečící papír a nechejte korpus zcela vychladnout a dvakrát jej prořízněte. Krémovou náplň připravte podle návodu na obalu a pláty náplní spojte. Obě polevy připravte podle návodu na obalu. Nejprve dort natřete tmavou polevou a ihned "nalinkujte" světlou polevu. Požadovaný vzor vytvořte špejlí tak, že protilehlými tahy asi 2-3 cm od sebe bílou polevu spojujte - pracujte rychle, aby poleva neztuhla ještě než vytvoříte ozdobu. Dort ponechejte asi 2 hodiny v chladu a servírujte. Korpus je vhodné upéct den předem a jednotlivé pláty pokapat rumem.