Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

MAKOVÁ KOPÝTKA  

recept na moučník  

Těsto: 500g vařených brambor (protlačených přes síto), 200g másla nebo margarínu, 200g práškového cukru, 550g hladké mouky, 2 vejce, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, nastrouhaná citrónová kůra. Náplň: 200 ml mléka, 100g moučkového cukru, 1 balení vanilínového cukru, 1 balení skořicového cukru, nastrouhaná citrónová kůra, 350g mletého máku, 50g švestkových povidel. Na potření: 1 rozšlehané vejce.

Těsto: nastrouhané brambory, máslo nebo margarín, cukr, vejce, mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou dejte do mísy a vše zpracujte na hladké těsto. Náplň: v hrnci smíchejte těsto s cukrem, vanilínovým a skořicovým cukrem, citrónovou kůrou a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, přidejte mletý mák a povidla, dobře promíchejte a nechejte trochu vychladnout. Těsto rozdělte na tři části. Každou část rozválejte na pomoučené desce na plát 30 x 40 cm. každý plát potřete třetinou makové náplně a z delších stran směrem do středu plát stočte. pomocí mokrého nože krájejte kousky 5 cm široké. Přeneste je na vymazaný plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péci cca 20 až 25 minut při 170 stupních v předehřáté troubě (v horkovzdušné troubě při 150 stupních a v plynové troubě na stupni 2 až 3). Po upečení nechejte kopýtka vychladnout.