Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty

JABLKO-TVAROHOVÝ NÁKYP  

recept na moučník  

500g očištěných jablek bez jádřinců, 500g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 50g rozpuštěného másla, 2 polévkové lžíce rumu, nastrouhaná citrónová kůra, 1 balení skořicového cukru, 2balení pudingu s vanilkovou příchutí, 25g dětské krupičky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 3 bílky, 120g moučkového cukru, 50g rozinek.

Očištěná jablka nakrájejte na větší kousky. Vymažte pekáček (25 x 30 cm) a kousky jablek rovnoměrně poskládejte na dno. Tvaroh, žloutky, máslo, rum, citrónovou kůru a skořicový cukr dejte do větší mísy. Přidejte kypřící prášek do pečiva smíchaný s pudingovým práškem a dětskou krupičkou a vše dobře promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, postupně přidejte moučkový cukr a ušlehejte dotuha. Do tvarohové hmoty vmíchejte zlehka pomocí vařečky sníh a rozinky. Tvarohovou hmotu navrstvěte na jablka a dejte péci cca 30 minut v předehřáté troubě při 170 stupních (v horkovzdušné při 150 stupních a v plynové na stupni 2 až 3). Po upečení nechejte nákyp trochu vychladnout a ještě teplý servírujte.