Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

DORTÍK Z ČERVENÉHO VÍNA  

recept na zákusek  

4 vejce, 125g moučkového cukru, 1 balení vanilínového cukru, 1/2 balení skořicového cukru, 250g měkkého másla nebo mandarínu, 2 polévkové lžíce rumu, 100 ml červeného vína, 250g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 polévkové lžíce kakaa, 100g strouhané čokolády, 100g strouhaných mandlí.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vymíchejte s moučkovým, vanilínovým a skořicovým cukrem do pěny. Do žloutkové pěny postupně zašlehejte měkké máslo nebo margarín, rum, červené víno a vmíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh, který zlehka pomocí vařečky spolu se strouhanou čokoládou a mandlemi přimíchejte k těstu. Těsto dejte do vymazané a hrubou moukou vysypané hranaté formy a dejte do předehřáté trouby péci na 60 až 70 minut při 170 stupních (v horkovzdušné troubě při 150 stupních a v plynové troubě na stupni 2 až 3). Po upečení dortík vyklopte z formy a nechejte na mřížce vychladnout.