Úvod / Vaříme / Moučníky, zákusky a dezerty / Dorty pečené i nepečené

ČERVENÁ KARKULKA  

recept na zákusek  

Těsto: 125g másla nebo margarínu, 100g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 3 vejce, 125g hladké mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 až 3 polévkové lžíce oříškovo-nugátového krému, 0.7l vypeckovaných kompotovaných višní. Krém: 250g tvarohu, 1 balení vanilínového cukru, 1 šlehačka v prášku, 150 ml studeného mléka. Dortové želé: 1 balení červeného dortového želé, 250 ml višňové šťávy. Na zdobení: 100 ml smetany ke šlehání, 12 višní.

Těsto: Máslo nebo margarín utřete s moučkovým a vanilínovým cukrem do pěny. Bílky oddělte od žloutků. Žloutky postupně zamíchejte do máslové pěny a z bílků ušlehejte tuhý sníh. Mouku promíchejte s kypřícím práškem do pečiva a postupně přidávejte ke žloutkové hmotě. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Polovinu těsta dejte do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Do druhé poloviny těsta přimíchejte oříškovo-nugátový krém a rozetřete na bílé těsto. Do misky nechejte okapat kompotované višně a 12 jich ponechejte na zdobení dortu. Ostatní poklaďte na nugátové těsto. Dejte péci do předehřáté trouby na 170 stupňů (horkovzdušné na 150 stupňů a plynové na 2 nebo 3 stupeň) na 30 až 40 minut. Po upečení nechejte korpus vychladnout. Krém: tvaroh smíchejte s vanilínovým cukrem. Šlehačku v prášku vyšlehejte podle návodu a zlehka ji přimíchejte k tvarohu. Takto připravený krém natřete na vychladlý korpus a dejte na 15 minut do lednice ztuhnout. Dortové želé připravte podle návodu (použijte odkapanou višňovou šťávu) a zalijte jím tvarohový krém. Po ztuhnutí ozdobte dort šlehačkou a višněmi.